Texel tips

Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland. Na een korte boottocht van 20 minuten, kunt u er letterlijk alle kanten uit. Texel is beroemd vanwege de prachtige natuur, de vele schapen en vogels. De afwisseling van landschappen op Texel is zo groot dat het eiland vaak “Nederland in het klein” wordt genoemd. Natuurlijk zetten we graag onze Texel tips voor u op een rijtje. 

Texelse natuur 

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen op Texel. De Texelse duinen zijn door hun bijzondere waarde uitgeroepen tot Nationaal Park. Dichtbij boerderij Zevenbergen vindt u natuurgebied De Slufter. De Slufter is een unieke duinvallei op Texel waar het water van de Noordzee bij vloed naar binnen stroomt. Zoutminnende planten groeien en bloeien er volop. Extra leuk: De Slufter ziet er elk jaargetijde weer anders uit. 

Een ander bijzonder natuurverschijnsel op Texel is De Hoge Berg. De Hoge Berg is 15 meter hoog en is een overblijfsel uit de ijstijd. 

Texelse musea

Texel kent diverse leuke musea, die allemaal het bezoeken waard zijn. 

  • Ecomare: het centrum voor wadden en Noordzee. Hier kunt u van alles vinden over de natuur van Texel, het waddengebied en de Noordzee. Natuurlijk kunt u ook van dichtbij genieten van de zeehonden. De zeehonden worden dagelijks om 11.00 en 15.00 uur gevoerd. 
  • Oudheidkamer: een klein museum in het centrum van Den Burg, waarin de tijd stil heeft gestaan. Het prachtige huis stamt uit 1599 en is volledig in ouderwetse stijl ingericht.  
  • Juttersmuseum Flora: een leuk familiemuseum en tevens het grootste juttersmuseum ter wereld. Hier vindt u een grote diversiteit aan strandvondsten. 
  • Luchtvaart en Oorlogsmuseum: de naam zegt eigenlijk genoeg. Een informatief museum over onder meer luchtvaart, WOII en de Georgische opstand. 
  • Cultuurhistorisch Museum: dit museum biedt een veelzijdig beeld van het vroegere leven op Texel. U vindt hier o.a. diverse authentieke boerenwagens, koetsen en landbouwmachines. 
  • Kaap Skil: een levendig museum met een uitgebreide collectie VOC-vondsten. Dit museum heeft verschillende internationale prijzen ontvangen.